Dva brza koraka za sigurno vađenje krpelja.

Date:

Krpelji su mali paraziti koji se hrane krvlju sisavaca, ptica, pa čak i gmazova. Oni su česti u prirodnim područjima s visokom travom, šumama i grmljem, a mogu prenijeti ozbiljne bolesti poput Lajmske bolesti (borelioze) i krpeljnog meningoencefalitisa. Kontakt s krpeljima može se dogoditi tijekom boravka u prirodi, a često ih pronalazimo na kućnim ljubimcima nakon šetnje ili igre na otvorenom.

Kako bi se smanjio rizik od prijenosa bolesti, izuzetno je važno znati kako pravilno i brzo ukloniti krpelja s kože. Ispravno vađenje krpelja sprječava daljnje prodiranje krpelja u kožu te smanjuje rizik od oslobađanja bakterija ili virusa koje krpelj može nositi. U slučaju kada krpelja ne uklonimo pravilno, postoji mogućnost da dijelovi krpelja ostanu u koži ali ne trebate raditi paniku jer će taj dio koji je ostao (glava krpelja) naše tijelo izbaciti na površinu kao strano tijelo.

-“Krpelji su najčešći prijenosnici lajmske bolesti (borelioze) i krpeljnog meningoencefalitisa, ali prema statističkim podacima HZJZ-a, na području naše i okolnih županija, vrlo je mala stopa inficiranih krpelja. Ako na sebi pronađete krpelja nakon boravka u prirodi, to ne predstavlja hitno stanje koje zahtjeva odlazak u hitnu medicinsku službu, već možete sami vrlo jednostavno i lagano ukloniti krpelja.”

-“Najčešći strah kod pacijenata jest slučaj kada nakon vađenja krpelja ostane mala točkica u koži koja je najčešće glava krpelja. Pacijente preplavi panika i misle da će oboljeti nekom bolešću ako se to ne izvadi, a glava je ta koja je najmanje infektivna kod krpelja i naše tijelo ju izbaci na površinu i odstrani jer ju detektira kao strano tijelo u naše organizmu.” – ističe Ivonne Ana Lančić, dr.med. – liječnica u hitnoj medicinskoj službi.

Ako primijetite krpelja na svojoj koži ili na kućnom ljubimcu, ne paničarite. Slijedite dva brza koraka za sigurno uklanjanje krpelja:

  1. Prije nego krenete s uklanjanjem krpelja, pripremite pincetu s tankim vrhovima ili specijalizirani alat za vađenje krpelja koji je dostupan u svim ljekarnama ili trgovinama koje prodaju specijaliziranu opremu za kućne ljubimce. Nosite rukavice ili koristite papirnati ručnik kako biste izbjegli dodir s kožom, što može smanjiti rizik od prijenosa bolesti. Pokušajte smiriti osobu ili životinju s koje ćete ukloniti krpelja kako biste olakšali proces.
  2. Uklonite krpelja nježno, ali odlučno: Uhvatite krpelja što bliže koži, pazeći da obuhvatite cijelo tijelo krpelja. Polako, kružnim pokretima, u suprotnom smjeru kazaljke na satu okrećite pincetu minimalno tri kruga i lagano povucite prema van, kako ne biste ostavili dijelove krpelja u koži. Nakon uklanjanja, dezinficirajte mjesto ugriza alkoholom ili antiseptikom te operite ruke i alat sapunom i vodom. 

Pravovremeno uklanjanje krpelja i pridržavanje ovih koraka mogu smanjiti rizik od infekcije bolestima koje prenose krpelji. Ako primijetite bilo kakve simptome nakon ugriza, poput crvenila, groznice, bolova ili pak koncentričnih krugova na koži, obavezno potražite liječničku pomoć u nadležnoj ambulanti obiteljske medicine.

www.radioportal.hr / Foto: ilustracija – pexels.com

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Vatra slavi 25. rođendan koncertom u Virovitici

Popularna hrvatska rock grupa Vatra proslavit će svoj 25....

„Pčele nas okružuju“: Povodom Svjetskog dana pčela u Virovitici će se održati dvodnevna radionica za osnovnoškolce

Povodom Svjetskog dana pčela, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica u suorganizaciji...

Koncert duhovne glazbe Alana Hržice u Virovitici

Virovitica će u subotu ugostiti poznatog izvođača moderne duhovne...