Lokalne vijesti

Gledat ćemo na Virkasu: Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507

U kasarni se pojavio Isus Krist… – ove su riječi odjeknule poput groma u kasarni V.P. 2507 i uzburkale mirni, pomalo dosadni život vojnika i časnika u šibenskom zaleđu davne 1973. godine. Ovaj genijalan zaplet Ive Brešana otkriva odnose jedne ideologije prema religioznosti i svu apsurdnost sistema u kome naizgled mirno žive jedni pored drugih predstavnici tadašnjih “naroda i narodnosti” SFRJ. Sve kreće gotovo zabavno, s mnoštvom karakterističnih karikaturalnih vojnika, ali kao i uvijek kod Brešana ono što se činilo smiješno i bezazleno postaje mračno i ozbiljno. I ova kasarna traži žrtvu ne zbog iskupljenja, već zbog održavanja svoje bolesne ideologije.

Predstava Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507. nastala prema Brešanovom tekstu u koprodukciji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci, Narodnog pozorišta Tuzla, Hrvatskog kazališta u Pečuhu i Umjetničke organizacije “Slavonski Brodvej” iz Slavonskog Broda, dolazi nam u subotu, 5. ožujka. 

Predstavu je režirao Jasmin Novljaković, a glume Goran Grgić, Ljubo Zečević, Vladimir Andrić, Vedran Dakić, Zorko Bagić, Andrija Krištof, Luka Stilinović, Ivan Simon, Domagoj Ivanković, Karlo Bernik i Matko Duvnjak Jović.

Na 14. festivalu regionalnih kazališta Prolog u Sisku prema izboru publike proglašena je najboljom predstavom.

Predstava je u Vinkovcima premijerno izvedena 4. lipnja 2021. godine, ali prvi puta je odigrana u Šibeniku, na Danima Ive Brešana, 25. svibnja. u povodu 85. rođendana ovog kultnog hrvatskog dramskog pisca, prozaista, slavista i scenarista.

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button