POVIJESNI TRENUTAK – Sletjeli novi čuvari neba: Rafalei F3-R – Dobro nam došli!!!

Date:

Hrvatska ratna zrakoplovna flota doživljava povijesnu transformaciju s dolaskom prvih šest Rafale F3-R borbenih aviona, označavajući početak nove ere nakon tri desetljeća uporabe zastarjelih MiG-21 zrakoplova. Ovi napredni avioni 4+ generacije, koji su sletjeti na Pleso, simboliziraju modernizaciju i jačanje obrambenih kapaciteta Republike Hrvatske.

Svečanost na Plesu okupila je državni i vojni vrh bez obzira na sve nesuglasice koje su prethodile u predizbornim I izbornim danima. Ovi moćni avioni, kojima upravljaju hrvatski piloti obučeni u Francuskoj, doletjeli su iz Bordeauxa do Zagreba za samo 1 sat i 40 minuta, čime su službeno predstavljeni kao novi čuvari hrvatskog neba.

Rafalei F3-R dolaze naoružani

CRO Rafalei dolaze s kompletnim naoružanjem koje koristi francuska vojska, uključujući i napredne Meteor projektile dometa do 200 kilometara. Uz borbeno naoružanje, paket uključuje i trening te borbeno streljivo, rezervne dijelove te druge potrebne komponente, što će sve biti dopremljeno u više od 100 tisuća paketa.

Pored toga, vojna baza Pleso već je opremljena simulatorima i protuzračnom obranom Mistral 3, što dodatno potvrđuje spremnost Hrvatske za osiguranje svog zračni prostor. Iako Rafalei odmah postaju operativni, za zadatke mirnodopskog presretanja bit će odgovorni Gripeni iz Mađarske i F-16 iz Italije, sve dok Hrvatska ne preuzme tu dužnost sljedeće godine.

Rafalei predstavljaju najveće ulaganje u modernizaciju vojne sigurnosti

Financijski aspekt ovog ulaganja nije zanemariv, s godišnjim troškovima održavanja 12 aviona procijenjenim na oko 25 milijuna eura. Ova investicija predstavlja najveće ulaganje hrvatske vlade u modernizaciju vojske i sigurnost države, postavljajući nove standarde u obrani i tehnološkom napretku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

www.radioportal.hr – foto: D.Ž.

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Vatra slavi 25. rođendan koncertom u Virovitici

Popularna hrvatska rock grupa Vatra proslavit će svoj 25....

„Pčele nas okružuju“: Povodom Svjetskog dana pčela u Virovitici će se održati dvodnevna radionica za osnovnoškolce

Povodom Svjetskog dana pčela, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica u suorganizaciji...

Koncert duhovne glazbe Alana Hržice u Virovitici

Virovitica će u subotu ugostiti poznatog izvođača moderne duhovne...