Tehnologija

Tržište BIM softvera do 2025. vrijedit će 21 milijardu dolara

Najnovije globalno istraživanje BIM Observatory tvrtke Cambashi pokazalo je da primjena digitalnih alata u građevinskoj industriji raste, no sporije u usporedbi s ostalim sektorima

Globalno tržište softvera za digitalno modeliranje zgrada (Building Information Modelling – BIM) vrijedit će do 2025. godine 21 milijardu američkih dolara, procjenuje tvrtka za istraživanje tržišta Cambashi, specijalizirana za informacijske tehnologije u prerađivačkoj industriji, distribuciji, energetici, komunalnim uslugama i građevinarstvu.

Najnovije globalno istraživanje BIM Observatory pokazalo je da primjena digitalnih alata u građevinskoj industriji raste, no sporije u usporedbi s ostalim sektorima.

Procjenjuje se da je 2021. na BIM softver potrošeno 14 milijardi američkih dolara. Prognoza o rastu tržišta na 21 milijardu dolara znači da će godišanja stopa rasta u do 2025.biti dvoznamenkasta.

“Trendovi rada na daljinu koji proizlaze iz globalne pandemije, kao i vladine inicijative i propisi, pokreću digitalnu transformaciju u građevinskoj industriji”, rekla je Petra Gartzen, glavna analitičarka u tvrtki Cambashi. “Posljedica je rast potražnje za BIM softverom, što omogućava građevinskoj industriji da evoluira iz ‘kamenog’ u ‘digitalno’ doba.”

Podaci prikupljeni uistraživanju obuhvaćaju tri kategorije BIM-a: projektiranje, konstruiranje i rad.

Prikupljeni podaci o radnoj snazi pokazuju da se trenutno BIM-om u poslu koristi oko 200 milijuna ljudi iz područja arhitekture i dizajna, usluga niskogradnje i građevinskog inženjeringa, ali i upravljanja nekretninama, odnosno vlasnike zgrada i operatore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button