Uloga očeva u razvoju djece – Predavanje Obiteljskog centra u Špišić Bukovici

Date:

Dan očeva u Hrvatskoj se obilježava 19. ožujka. Budući da se diljem svijeta ovaj dan obilježavao kao religijski, mnogi su baš 19. ožujka, spomendan svetog Josipa, odabrali kao dan u kojem će slaviti očeve. 

Tom prigodom, Obiteljski centar Virovitica održao je predavanje pod nazivom „Uloga očeva u razvoju djece“ u Dječjem Vrtiću Čarobna šuma u Špišić Bukovici. Predavanje je vodila Sandra Matošina Borbaš, univ.spec.prof. psihologije, voditeljica Obiteljskog centra u Virovitici.

– Ovo predavanje dio je ciklusa predavanja koje je Obiteljski centar ponudio svim dječjim vrtićima na području Virovitičko-podravske županije. Taj ciklus sastoji se od četiri predavanja, pri čemu je uloga očeva jedno od tih predavanja. S obzirom na to da je danas Dan očeva, smatrali smo zgodnim održati to predavanje baš danas  –objasnila je Sandra Matošina Borbaš te dodala da je ključna poruka koju žele prenijeti važnost uloge očeva u razvoju djece

– Uvijek kada pričamo o roditeljstvu naglašavamo važnost majke, no uloga očeva je neprocjenjiva i važno je to s vremena na vrijeme istaknuti  – govori. 

Na pitanje kako procjenjuje trenutnu situaciju u društvu po pitanju uključenosti očeva u odgoj i razvoj djece odgovorila je: „U posljednjih 50 godina primjetan je značajan napredak u uključivanju očeva u brigu o djeci. Promjene u socijalnim politikama i zakonima sve su više usmjerene prema poticanju jednakosti roditelja u skrbi za djecu, npr. po porodiljnim pravima. Očevi sve više napuštaju tradicionalnu ulogu “izdržavatelja” obitelji i sve aktivnije sudjeluju u odgoju i razvoju djece.“

Naglasila je kako je ovo predavanje također danas održano  i u Katoličkoj osnovnoj školi na roditeljskom sastanku i da se nadaju da će predavanje pozitivno utjecati na zajednicu.

– Nadam se da će se tate osjećati malo bolje u svojoj ulozi, biti svjesniji koliko su važni i neprocjenjivi, i malo više se uključiti u brigu oko svoje djece. –  govori Sandra Matošina Borbaš.

– Izuzetno sam sretna što smo mogli ostvariti suradnju s Obiteljskim centrom iz Virovitice i što smo danas ovdje imali priliku poslušati gospođu Sandru na predavanju. Kao što je gospođa Sandra navela, ovo je samo jedno od četiri predavanja koja su planirana, a slijedeći termini su u travnju i svibnju. Zaista nam je drago što u ovoj maloj sredini imamo mogućnost organizirati ovakva predavanja – zaključila je Ana Šantić, ravnateljica Dječjeg vrtića Čarobna šuma.

www.radioportal.hr / L. Šimić, Foto: D.Ž.

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Vatra slavi 25. rođendan koncertom u Virovitici

Popularna hrvatska rock grupa Vatra proslavit će svoj 25....

„Pčele nas okružuju“: Povodom Svjetskog dana pčela u Virovitici će se održati dvodnevna radionica za osnovnoškolce

Povodom Svjetskog dana pčela, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica u suorganizaciji...

Koncert duhovne glazbe Alana Hržice u Virovitici

Virovitica će u subotu ugostiti poznatog izvođača moderne duhovne...