Virkas 2024. Vikend – 4 vikend predstave u Virovitici, Pitomači i Suhopolju

Date:

Posljednji je vikend jubilarnog 20. Virkasa koji će obilježiti tri odlične predstave u Virovitici te  po jedna u Pitomači i Suhopolju. Tako već u četvrtak, 7. ožujka, u 19.30 sati u Kazalištu Virovitica pogledajte predstavu “Majka i dijete” Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula.
“Majka i dijete” jedan je od ranijih dramskih tekstova iznimnog norveškog autora Jona Fossea, čiji jednostavan, ali istovremeno monumentalan naslov s nevjerojatnom adekvatnošću i preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati – onom majke i njezina potomka.
U svojoj prvoj režiji kao umjetnički voditelj INK Pula Matija Ferlin je za svoje suradnike odabrao Jadranku Đokić i Uga Koranija te s njima otvara scenski snažan i psihološki provokativan i kompleksan prostor o najrudimentarnijim granicama intime i ljubavi.

U petak, 8. ožujka, u 19.30 sati na rasporedu je predstava “Što na podu spavaš” u izvedbi SNP Novi Sad, GDK Gavella, NP Sarajevo i MESS Sarajevo.
Na pozornicu stiže jedna od onih priča “koja je morala biti ispričana”… Kako je zapisano na koricama ovog romana, “književnost Darka Cvijetića hrabar je i uzaludan trud da se razumije drugog i da se ima srca za njegovu patnju”. I doista je tako; Cvijetić u “Što na podu spavaš” progovara o temi odlaska vojnika JNA iz kasarni ’90-ih, u ovom slučaju one sarajevske, i to čini na sebi svojstven način: ne zauzimajući stranu, a progovarajući o užasu rata, o ljudima poput nas, nerijetko još neodraslima, koji su se zatekli u nečem većem od njih samih, gurnutima u nasilje koje je, kad jednom krene, teško zaustaviti.

A u subotu, 9. ožujka, s početkom u 19.30 sati pogledajte hormonsku komediju Teatara Exit, Ludens Teatara i Kulturnog centara Osijek pod nazivom “Testosteron” poljskog autora Andrzeja Saramonowicza u režiji Jasmina Novljakovića. 
Snaga Saramonowiczeve umjetnosti su inteligentni i briljantni, a istovremeno urnebesni dijalozi. Neki od njih svojom otvorenošću i grubošću skandaliziraju osjetljivije gledatelje. Dio ih je, na valu popularnosti „Testosterona”, našao svoje mjesto u svakodnevnom jeziku. Jaka strana predstave je izvrsna struktura i brzi zaokreti radnje, koji bi bili dostojni najboljeg senzacionalnog filma. Saramonowicz majstorski gradi likove, a komedija, intrigantna i dinamična otkriva tajne

Također u subotu, 9. ožujka, u 19.30 sati u okviru Virkasa u Centru za kulturu “Drago Britvić” u Pitomači možete pogledati predstavu “Vla Vla Vlajland Cabaret” Kazališta Moruzgva.Riječ zapravo o nastavku hit koprodukcije dvaju kazališta Kerempuh i Moruzgva  “Cabaret preko veze”. U tom je cabaretu posebnu simpatiju publike privuče lik Vlajne čistačice koja se na posebno smiješan način bori za svoju egzistenciju i u toj borbi doživljava razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipnu poziciju. Naravno, sve u svrhu zabave i pouke publici. Narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu, koju je maestralno utjelovljuje Ecija Ojdanić, sudbina je odvela, kao i mnoge građane naše zemlje, u Njemačku. Ova epizoda njezinih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u toj zemlji snova mnogih naših gastarbajtera.njihovih života, smiješne i potresne. U predstavi igraju Enes Vejzović, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Filip Križan, Ivica Pucar, Ivan Simon, Ivan Grčić/Matija Gašpari.

U Suhopolju isto tako u subotu, 9. ožujka, u 19.30 sati pogledajte predstavu Hit Teatra “Julijin balkon”. Riječ je o komediji u koji su oni glumac, glumica i redateljica i imaju samo jedan zadatak, na scenu postaviti najveću ljubavnu priču svih vremena “Romeo i Julija”. No uz lavinu komičnih situacija i neočekivanih preokreta ne uspijevaju se pomaknuti od scene balkona, pa je svaka verzija Romea i Julije na balkonu sve čudnovatija i komičnija od prethodne… Spotaknuli se o priču najslavnijeg ljubavnog para u povijesti, o ‘nesretni’ balkon, ali i još nevjerojatniji vlastiti život no razigranim transformacijama i glumačkom igrom zadovoljili apetite i najzahtjevnije publike. U predstavi glume Mladen Kovačić, Matea Elezović Brdar i Ana Vilenica. Hit teatar predstavlja urnebesnu komediju za sve kazališne afinitete. Pripremite maramice za suze smijalice, a možda pronađete i (svog) Romea ili Juliju.

Izvor: www.icv.hr

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Vatra slavi 25. rođendan koncertom u Virovitici

Popularna hrvatska rock grupa Vatra proslavit će svoj 25....

„Pčele nas okružuju“: Povodom Svjetskog dana pčela u Virovitici će se održati dvodnevna radionica za osnovnoškolce

Povodom Svjetskog dana pčela, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica u suorganizaciji...

Koncert duhovne glazbe Alana Hržice u Virovitici

Virovitica će u subotu ugostiti poznatog izvođača moderne duhovne...