U Tehnološkom inovacijskom centru u Virovitici održano predavanje za vinogradare i vinare „Sveti Vinko“ Virovitica: Priprema za berbu-izazovi kroz vinifikaciju

Date:

U Tehnološkom inovacijskom centru u Virovitici održano je predavanje za vinogradare i vinare „Sveti Vinko“ Virovitica – Priprema za berbu-izazovi kroz vinifikaciju. Predavanje je održala naša istaknuta enologinja Ivana Nemet.

Unazad nekoliko godina, vinogradarska i vinarska proizvodnja, suočena je značajnim promjenama u terminima berbe, ali i u procesu uzgoja grožđe i proizvodnji vina. Najviše razloga leži u klimatskim promjenama koje su zadesile cijeli svijet i o kojima se priča već godinama, no zadnjih par godina i naše područje je pogođeno sve intenzivnije velikim posljedicama tih promjena. Sve navedeno natjeralo je naše proizvođače na mnoge nove situacije u provođenju agrotehničkih mjera u vinogradu, ali i u procesu proizvodnje vina.

Ono čemu danas svjedočimo je raniji početak berbe što podrazumijeva i vođenje brige o zadnjim tretiranjima u vinogradima i praćenju karence zaštitnih sredstava kako bi se proizvelo ispravno i dobro vino. Sav trud u vinogradima koji započinje rezidbom još u siječnju za krajnji rezultat ima grožđe koje je sirovina za proizvodnju vina. Sasvim je normalno u nekoliko zadnjih godina da berbe kreću od polovice kolovoza, ovisno o sortimentu i tipu proizvoda kojemu je grožđe namijenjeno. Raniji početak berbe sa sobom nosi nove izazove kao što je toplija sirovina i topliji uvjeti početka vinifikacije kojima se ova struka morala prilagoditi i prihvatiti kao novo normalno.

Sve navedeno čini razloge zašto se članovi Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“ Virovitica svake godine prije početka berbe sastaju i prisustvuju predavanju koje im održava enologinja Ivana Nemet, ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica. Baš kako se berbe u svojim počecima primiču kolovozu, tako su se i ova predavanja iz rujna preselila u kolovoz.

Na predavanju nazvanom Priprema za berbu – izazovi kroz vinifikaciju, enologinja Nemet detaljno je prolazila svaki korak proizvodnje od pripreme podruma za berbu, preko berbe, svih faza vinifikacije do završetka alkoholne fermentacije i njege vina. Posebno je obradila i istaknula na predavanju moguće nepravilnosti koje se događaju u procesu proizvodnje, ali i popravne radnje kako te nepravilnosti što bezbolnije i uz što manje troška riješiti. Predavanju je prisustvovalo 40ak članova udruge koji su istovremeno i korisnici usluga Centra i sada već poznati vinari i vinogradari virovitičkog vinogorja.

www.vpz.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Kazalište Virovitica obilježava Noć kazališta 2025. predstavom “Prst”

Kazalište Virovitica i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć...

Javni poziv za predlaganje programa koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2026. godinu

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za...

Grad Virovitica digitalizira prostorne planove – važan korak prema bržoj i jednostavnijoj gradnji

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin potpisao je ugovore o izradi...

Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovana policijska službenica Martina Veršec iz PU virovitičko-podravske

Martina Veršec, samostalna policijska službenicu za mladež Policijske uprave...