Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije jedinstveni je festival autohtone i tradicijske gastronomije. To je ujedno i svojevrsna pozivnica za upoznavanje i istraživanje hrvatskih županija i njihovih osobitosti oplemenjenih vrijednostima istinskog doživljaja blagovanja. Njeni domaćini su restorani, nositelji standarda Okusi hrvatske tradicije, koji njeguju pripremu tradicijskih jela čiji se šarm i okus crpe u načinu pripreme po starim recepturama i običajima, ali i suvremenim kulinarskim tehnikama te vrijednostima lokalnih namirnica.
Manifestacija koju, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, zajedno organizira 12 turističkih zajednica županija, među kojima je i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, predstavljena je u kultnom zagrebačkom restoranu Stari Puntijar, a pripremljena je široka paleta jela u posebno oblikovanim menijima sastavljenim od tri slijeda po cijenama u rasponu od 15 do 30 eura.
Govoreći o manifestaciji, ali i samom projektu Okusi hrvatske tradicije, Marcel Medak, predsjednik Savjeta projekta, istaknuo je značaj projekta u popularizaciji vrijednosti hrvatske kulture blagovanja, posebice tradicionalne kuhinje lokalnih i regionalnih sredina te na tim osnovama sadržajnijeg razvoja eno-gastro turizma Hrvatske. Zlatko Puntijar, domaćin predstavljanja, posebno je je naglasio značaj i potrebu očuvanja tradicije pripreme hrane po starim recepturama i domaćim tradicijskim namirnicama kao jednu od izuzetno važnih i istinskih vrijednosti očuvanja nacionalnog identiteta.
S područja Virovitičko-podravske županije u manifestaciji sudjeluju Restoran Zlatni klas Otrovanec, Restoran Park Suhopolje, Restoran Višnjica, Restoran Ivona Slatina i Planinarski dom Jankovac.
Ugostiteljski objekti, sudionici Dana okusa hrvatske tradicije, pozivaju vas da ih posjetite i u narednih petnaestak dana uživate u bogatstvu okusa što krijepe tijelo i opuštaju dušu. Potražite ih i upoznajte se s njihovom ponudom na www.okusi.hr.
Izvor: TZ VPŽ, www.vpz.hr