I. Kirin: Plaće dižemo kao posljedicu Vladinih povećanja plaća državnim i javnim službama

Date:

Gradonačelnik Ivica Kirin obrazložio je na aktualnom satu 28. sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice razloge za donošenje Odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika Grada Virovitice, a upit je postavio vijećnik Hrvoje Belobrk (klub vijećnika HDZ – HSLS) u svjetlu članka objavljenog na portalu Telegram: „ HDZ-ov vječni šerif svojim ljudima diže plaće za 500 eura neto“.

– Razlog za donošenje navedene Odluke leži u činjenici da je Vlada RH usvojila uredbe o koeficijentima u državnoj i javnim službama. Svim našim ustanovama, odnosno našim proračunskim korisnicima kojih je 10, koeficijenti idu gore. Nakon analize proračuna i zahtjeva sindikata, ustanovama kulture koeficijenti rastu za 42 posto, u vrtiću za 36, a u Gradskoj upravi i Razvojnoj agenciji VTA za 30 posto, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je potom naglasio kako se koeficijenti u Gradu Virovitici za najveći broj zaposlenika nisu mijenjali od 1998. godine – pročelnici oduvijek imaju 4,5. Mijenjali su se samo za srednju i nižu stručnu spremu.

 S obzirom na navedene okolnosti, kao i Vladine izmjene, sindikat zaposlenih u Gradskoj upravi započeo je pregovarački postupak u kojem je je dogovoreno da idemo ispod razine koeficijenata za državne službenike i javne službe s linearnim povećanjem koeficijenata za 30 posto. Od 2010. do 2021. godine plaće se u Gradskoj upravi nisu mijenjale, osim za srednju i nižu stručnu spremu. Dakle, punih 11,5 godina, rekao je gradonačelnik dodavši kako se uspjeh u radu gradskih službi mjeri prema rezultatima rada, a oni su vidljivi u ostvarenim javnim i privatnim projektima u našem gradu.

– Posljednjih 20-ak godina u grad se „povuklo“ oko 500 milijuna eura ili 4 milijarde kuna u javne projekte, a tome bi dodatno trebalo pribrojiti i ulaganja privatnog sektora. Zbog rasta plaća u državnim službama iz Grada Virovitice su, nažalost, otišla dva pročelnika i jedna voditeljica te nam je još jedna voditeljica na odlasku. Ti ljudi su sve redom vrhunski stručnjaci i nama je ovo gubitak. Glavni razlog zašto i mi dižemo plaće je je da zaustavimo odljev stručnjaka iz Gradske uprave jer pred nama je najveći investicijski ciklus u povijesti. Trenutno radimo na projektima koji su vrijedni preko 200 milijuna eura, istaknuo je dodavši kako je virovitička Gradska uprava jedna od najuspješnijih uprava u Hrvatskoj, što potvrđuje i dvostruka titula prvaka u povlačenju sredstava iz EU fondova.

– Na kraju, jedna usporedba plaća, ali ne s ministrom pravosuđa. Ako usporedimo plaću, recimo, jednog gradskog pročelnika s drugima u javnom sustavu u gradu dolazimo do zaključka da veću plaću imaju ravnatelji školskih ustanova te nastavnici u cjelodnevnoj nastavi, zaključio je gradonačelnik.

www.virovitica.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Gradu Virovitici odobren projekt za financiranje edukativnih i sportskih aktivnosti za djecu

Gradu Virovitici odobreno je 50.000,00 eura za financiranje aktivnosti...

ROKOVO 2024. U Viroviticu dolaze Severina, Grše, Vesna Pisarović, Psihomodo pop i Gazde

Poznata su imena izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjoj...