Kanalizacijska mreža nije predviđena za prihvat oborinske odvodnje; mole se korisnici da je odspoje od kanalizacije

Date:

Proteklog vikenda ponovno smo bili suočeni s intenzivnim oborinama u vrlo kratkom vremenu. Radi se o 30-ak litara u 15-ak minuta, što bi u sat vremena bilo preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Problem pritom nastaje jer su određeni objekti te krovne, asfaltne i dvorišne površine spojene na kanalizaciju u kojoj završava sva ta oborinska voda, a kanalizacijska mreža nije predviđena ni projektirana za njihov prihvat.

– U užem centru grada Virovitice je kanalizacijski sustav mješovitog tipa, što znači da prihvaća i sanitarnu i oborinsku vodu, međutim kanalizacijski sustavi svih prigradskih naselja su samo za sanitarnu vodu te u tim cjevovodima ne bi trebala završavati oborinska odvodnja. Imamo spoznaja s terena da su određeni objekti, krovne, asfaltne, dvorišne površine spojene na kanalizaciju što radi veliki problem jer u vrlo kratkom vremenu sva voda nepredviđeno završi u kanalizaciji. Sustav se zapuni te ne može više primati dodatnu vodu, a na najnižim točkama dolazi i do izlijevanja iz sustava, ističe D. Marenić.

Napominje i da je tvrtka Virkom u proteklom periodu dodatno investirala u kanalizacijsku mrežu kako bi sve te vode koje se prikupe od prigradskih naselja zaobišle centar Virovitice.

– Imamo i dva retencijska bazena koji služe za prihvat dodatne količine vode te rasterećenja gdje god je moguće i uz samu Ođenicu. Međutim, uslijed oborine ovako velikog intenziteta sustav se zapuni i imamo određenih problema. Stoga ovim putem molim sve naše korisnike koji su spojili svoju oborinsku vodu na kanalizaciju da se pokušaju u što kraćem periodu sami snaći i odspojiti te vode jer u narednom periodu Virkom ide u nabavu opreme za detektiranje spoja na kanalizacijsku mrežu. To je jednostavna oprema kojom se ispuštanjem dima u kanalizaciju vidi kada taj dim završi na oluku krova te je vidljivo da je oborinska voda tog objekta spojena na kanalizaciju, rekao je Damir Marenić dodavši da će se u tim slučajevima ići s određenim upravnim postupcima, kažnjavanjem i nalozima da se to odspoji. Ističe da će se u slučaju neotpajanja, angažirati treća osoba koja će to napraviti o trošku korisnika.

– Do sada nismo toliko učestalo imali takve probleme, no sada najavljujem da će već do kraja godine Virkom krenuti u navedene aktivnosti, a sve s ciljem da zaštitimo sve druge disciplinirane korisnike, dodao je direktor Virkoma.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin također je apelirao na građane da odspoje oborinske vode od kanalizacije kako bi se omogućio normalan rad kanalizacijske mreže i uslijed velikih oborina. Dodao je kako je Grad u postupku dogovaranja izrade studije oborinske odvodnje grada Virovitice čime bi se u konačnici riješile kritične točke na području grada.

Izvor: www.virovitica.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Gradu Virovitici odobren projekt za financiranje edukativnih i sportskih aktivnosti za djecu

Gradu Virovitici odobreno je 50.000,00 eura za financiranje aktivnosti...

ROKOVO 2024. U Viroviticu dolaze Severina, Grše, Vesna Pisarović, Psihomodo pop i Gazde

Poznata su imena izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjoj...