Nacionalni dan hitne medicinske službe u Virovitici

Date:

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji se obilježava u cijeloj RH, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, na trgu u centru Virovitice provodili su edukaciju građana iz postupaka osnovnih mjera održavanja života i upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

Ovaj program obilježavanja jedinstven je za cijelu Hrvatsku i danas, u svakom gradu građani mogu naučiti ove postupke.

Važnost provođenja laičkih postupaka oživljavanja

Naša sugovornica, Nikolina Krišto-Kolarić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu u županijskom zavodu za hitnu medicinu, osvrnula se na današnji događaj i istaknula bitnost edukacije građana u provođenju ovih postupaka.

„Pravilno provođenje osnovnih mjera održavanja života i upotreba automatskog vanjskog defibrilatora je izrazito važna jer je u stanjima iznenadnog srčanog zastoja svaka sekunda važna. Nakon svake minute, šansa za spašavanjem ljudskog života opada za 10%, dakle, ako se ne krenu raditi ovi postupci unutar 10 minuta, tom pacijentu na žalost ne ostaje previše šanse za život.“

„Kada bi se više građana educiralo, mogli bi povećati stopu preživljavanja i svima nama bi to koristilo. Danas educiramo građane postupcima koji svaki laik može naučiti a to uključuje postupak prilaska pacijentu, postupke osnovnih mjera održavanja života u slučaju kada nemate dostupan AVD (automatski vanjski defibrilator) i postupke u slučaju da vam je dostupan AVD, odnosno, kako pravilno koristiti ovaj uređaj.“

„Automatski vanjski defibrilator (AVD) je vrlo jednostavan uređaj koji sam daje naredbe kada ga se uključi, ali ipak, u takvim stresnim situacijama građani bi trebali biti upoznati s postupcima i situacijama da bi znali kako će to od prilike izgledati.“ – ističe Nikolina Krišto-Kolarić.

Dakle, ako još niste, svakako se educirajte u provođenju ovih postupaka jer svaka sekunda u kojoj ne pomognete unesrećenoj osobi može rezultirati loše za nečiji život.

www.radioportal.hr – Lara Šimić / Foto: Milan Junačko

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Vatra slavi 25. rođendan koncertom u Virovitici

Popularna hrvatska rock grupa Vatra proslavit će svoj 25....

„Pčele nas okružuju“: Povodom Svjetskog dana pčela u Virovitici će se održati dvodnevna radionica za osnovnoškolce

Povodom Svjetskog dana pčela, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica u suorganizaciji...

Koncert duhovne glazbe Alana Hržice u Virovitici

Virovitica će u subotu ugostiti poznatog izvođača moderne duhovne...