Škole i centri diljem Hrvatske miruju na praznicima, no ne i virovitički Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku dr. Terezija Salaj Rakić (COOR) u Virovitici.
Polaznici Poludnevnog boravka, osobe starije od 18 godina, tamo kreativno i ispunjeno provode svoje ljetne dane, dok pomno prate kolegu Ivana Balažineca, koji je na nedavnom natjecanju Kupidova žlica osvojio prvo mjesto u Hrvatskoj za pripremu koktela „Zeleni val“ u kategoriji osoba s invaliditetom te se aktivno priprema za novo natjecanje u Hiltonu u Zagrebu, a onda i za međunarodno finale koje će se održati u Vatikanu u listopadu, na kojem je njemu i njegovoj mentorici Martini Mihoković pripala iznimna čast – audijencija kod Pape Lava XIV.
Uzbuđeni smo i sretni što se ove godine natječemo na međunarodnoj razini – kaže Martina Mihoković, socijalna radnica koja zajedno s kolegom Ivicom Ivekovićem, kineziologom, vodi Poludnevni boravak u COOR-u.
Pobjednička ekipa; Ivan Balažinec, Andreja Kovačić i Ivana Jurić pokazali su kako se trud i vježbanje isplate, kao i povjerenje u stručnost i iskustvo koje su poklonili Darku Mihokoviću, mentoru u osmišljavanju i pripremi koktela s kojim su osvojili nagrade i srca žirija u Zagrebu. COOR-u ovo nije prvo sudjelovanje na Kupidovoj žlici; ranijih godina okušali su se u kuhanju, no izbor natjecanja u koktelima ove godine i to u suradnji sa SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača pokazala se dobitnim.
Zahvaljujemo školi, njihovim učenicima i mentoru, koji godinama ostvaruju sjajne rezultate na državnoj razini natjecanja u pripremi koktela, što su rado prihvatili naš prijedlog i pružili nam ruku suradnje. Od samog poziva u studenom pa do današnjeg dana, naši korisnici zajedno s njihovim učenicima i mentorom sudjelovali su u svim fazama – od osmišljavanja receptura, izrade voćnih dekoracija, pa do miksologije i završne pripreme koktela. Održane su tri radionice, pune smijeha, učenja i timskog rada. Škola nam je velikodušno ustupila i svu potrebnu opremu, od shakera do mjerica, jer mi, kao ustanova, nismo bili tehnički opremljeni za takvu vrstu natjecanja. Taj čin velikodušnosti i otvorenosti ostat će nam duboko urezan u srcima – kaže Martina Mihoković, koja ističe kako su iznimno ponosni na sve što su zajedno postigli, ne samo zbog nagrade, već zbog iskustva koje je obogatilo sve uključene.
Pokazali smo da suradnja, srce i volja mogu stvoriti nešto predivno. Hvala našim mladim partnerima na strpljenju, entuzijazmu i znanju i što su zajedno s nama učinili ovu priču posebnom – kaže Martina.
A da je suradnja bila obostrano draga, kvalitetna i poticajna, ocjenjuje “majstor za koktele”, Darko Mihoković, nastavnik ugostiteljskog posluživanja u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači.
Ovaj predavač stručnih predmeta za smjer konobar, kuhar i agroturistički tehničar kaže kako mu je miksologija i priprema koktela posebno bliska te da se u tom području baš pronašao, zajedno sa svojim učenicima.
Kokteli su danas jedno od najpopularnijih pića, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Mogu biti alkoholni ili bezalkoholni, topli, hladni, kratki ili dugi; mogućnosti su beskrajne. Popularni su zbog atraktivnog načina pripreme, od mućkanja, slojevitog slaganja sastojaka, pa čak i efekata poput plamena. U njima se spaja okus, kreativnost i vizualni dojam, što ih čini pravim malim showom u čaši – objašnjava naš sugovornik koji kaže kako su na tom tragu mentori i učenici zajedno osmislili s kojim će se “showom u čaši” predstaviti na natjecanju.
Darko Mihoković priča kako su u sklopu radionica nastala tri koktela – jedan klasičan i dva originalna, autorska. Naglašava kako su svi kokteli rezultat zajedničkog rada korisnika i učenika, od ideje i izbora sastojaka, do osmišljavanja imena i dekoracija.
Tijekom radionica učili su i osnove miksologije i izradu voćnih dekoracija, razvijajući pritom i motoričke vještine kroz rezanje i oblikovanje voća. Slijedili su pravilo kako i dekoracija mora biti jestiva i pratiti bar jedan sastojak pića te su prilikom pripreme i posluživanja na najtecanju slijedili higijenski i profesonalni protokol, koristeći rukavice, hvataljke…
Prvi koktel je poznata Piña Colada, s recepturom koja uključuje rum, sok od ananasa i kokosovo mlijeko. Drugi koktel, zajednički osmišljen, sadrži gin, sirup od maline i sok od naranče. Svjež je, voćni i lagan, a zove se Lava cvijet. Treći, ujedno i pobjednički koktel, nazvan Zeleni val, sastoji se od plavog džina, likera i sirupa od mente te soka od naranče. Vizualno je upečatljiv i aromatično poseban, a ukrašen je dupinom koji je nastao od banana i višnje – govori Darko koji ističe kako je ovo samo početak važne priče na suradnji koja se nastavlja u pripremama za polufinale i veliko finale koje im slijedi, a za koje je Ivan, jedini iz ekipe, izborio sudjelovanje.
Imali su toliko volje i entuzijazma da je bila prava čast i radost raditi s njima. To su jednostavni, skromni ljudi koji su me potpuno oduševili, izuzetno motivirani i otvoreni za suradnju. Veselimo se svemu što slijedi – kaže mentor Darko Mihoković.
Za Ivana slijede ozbiljne pripreme – na Kupidovoj žlici tim u kojem je još i Andreja i Ivana trebao je napraviti ukupno tri koktela (svatko jedan), a u doziranju sastojaka pomagala im je voditeljica Martina.
U Hiltonu, gdje će kroz sedam dana Ivan morati sam napraviti čak 20 koktela i to po ranije pripremljenoj recepturi, bez ičije pomoći, pokazat će svoj talent i sposobnost snalaženja u izazovima. A tek onda slijedi finale u Vatikanu i najveća nagrada, bez obzira na rezultate, kaže; audijencija kod Pape.
Pomalo sam uzbuđen, iako nemam neku veliku tremu. Sve mi je ovo zanimljivo. Za koktel Zeleni val dobro sam se pripremio, od odabira sastojaka, rezanja. Najviše volim miksanje i posluživanje te izradu ukrasa od banane. Važna je mirna ruka i da sam siguran u raspored sastojaka – ističe Ivan, koji je u Poludnevnom boravku već duži niz godina i kojeg na ovom važnom natjecanju bodre brojni prijatelji i kolege, kao i obitelj i poznanici te djelatnici COOR-a.
Vježba u Poludnevnom boravku nije dovoljna, pa Ivan svaki dan “miksa” i kod kuće, iskušava kombinacije sastojaka kako bi se na natjecanju što bolje plasirao i pokazao sve svoje mogućnosti i talente.
Njegovom uspjehu, kao i svemu što je do sada naučila kroz natjecanja raduje se Ivana Jurić, koja je za Kupidovu žlicu pomogla osmisliti koktel “Lava cvijet”, kojemu je baza gin, dok se crveno-narančasta rapsodija boja i okusa prelijeva kroz kombinaciju maline i naranče. I ona je dugi niz godina u Poludnevnom boravku, pa će zajedno s prijateljima Ivana bodriti u nastavku nastjecanja.
Ranije sam sudjelovala na natjecanju u kuhanju, ali kokteli su puno zanimljiviji. Volim raditi sa voćem, pripremati nove okuse i isprobavati, jako mi je fora kada koktel ispadne dvobojan. Voljela bih da Ivan pobijedi i u Vatikanu – kaže Ivana.
A članica tima koja osvaja na prvu svojom toplinom i vedrinom, “sastojcima” koji su oduševili i žiri u Zagrebu, je Andreja Kovačić, zaslužna za pripremu i posluživanje klasičnog, a uvijek ukusnog koktela Pina colada. Iako je neverbalna (koristi se znakovima ili slikama za komunikaciju), Andreja nas je detaljno provela kroz postupak pripreme i podijelila s nama oduševljenje što je kući došla s prvom nagradom.
Ova „dobra duša COOR-a“ zaslužna je za to da svatko ujutro dobije svoju šalicu kave u ustanovi i uvijek rado drugima priprema hladne ili tople napitke, koje posluži s osmijehom na usnama.
Voljela bih i slijedeće godine sudjelovati na natjecanju, bilo je jako lijepo – iskomunicirala je s nama na svoj način, a mi s radošću prenosimo njezine želje, u nadi da će se svima ostvariti te će i sa drugih natjecanja kući donijeti ne samo nagrade, već i iskustvo zbog kojeg su na ponos cijeloj zajednici.
www.vpz.hr




