Predavanjem o rizicima kockanja za učenike Industrijsko-obrtničke škole Slatina Zavod za javno zdravstvo završio je s provedbom edukacije učenika u ovoj školskoj godini

Date:

U srijedu 12. lipnja 2024. godine u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina održano je interaktivno predavanje o rizicima kockanja mladih pod nazivom „Kockanje i videoigre – opasnost skrivena u zabavi“. Predavanje je održao profesor Siniša Brlas, psiholog i voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Ovim se predavanjem završava specifična edukacija učenika koju je u školama u Virovitičko-podravskoj županiji u ovoj školskoj godini provodio Zavod za javno zdravstvo.

Uz edukaciju o štetnosti droga namijenjenu učenicima prvoga razreda srednjih škola te edukacije o vršnjačkom nasilju i slobodnom vremenu mladih koje se provode u osnovnim školama, Zavod za javno zdravstvo provodi i specifičnu edukaciju učenika drugoga razreda srednjih škola o rizicima koji proizlaze iz nekontroliranog igranja videoigara odnosno kockanja. Sve su ove edukacije dodana vrijednost školskim preventivnim programima, ali i cjelokupnoj skrbi o zdravlju mladih te dobrobiti zajednice. Provode se dijelom u okviru nacionalnog preventivnog programa „Zdrav za pet“, a dijelom su izvorno osmišljene u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije te ih stručnjaci Zavoda dugi niz godina provode u školama naše županije.

Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da su aktivnosti koje se među njima provode dosljedne i kontinuirane kako bi bile i maksimalno učinkovite. Stoga se već godinama preventivni projekti i programi dosljedno provode u našoj županiji, čime je Virovitičko-podravska županija jedna od malobrojnih županija koja je ustrajna u tome. Uspješna provedba ovih aktivnosti pokazatelj je također i dobre međusektorske suradnje snažno ustrojene u našoj županiji još od 2007. godine formalnim Protokolom međusektorske suradnje (jedinstvenim u Republici Hrvatskoj). Dapače, ove su aktivnosti prepoznate i izvan županijskih granica pa ih stručnjaci Zavoda sve češće kao primjere dobre prakse održavaju diljem Hrvatske, pa čak i u inozemstvu.

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sa specifičnom edukacijom mladih i ostalim preventivnim aktivnostima u školama nastavit će ustrajno i u sljedećoj školskoj godini.

www.radioportal.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Gradu Virovitici odobren projekt za financiranje edukativnih i sportskih aktivnosti za djecu

Gradu Virovitici odobreno je 50.000,00 eura za financiranje aktivnosti...

ROKOVO 2024. U Viroviticu dolaze Severina, Grše, Vesna Pisarović, Psihomodo pop i Gazde

Poznata su imena izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjoj...