Ministar zdravstva, Vili Beroš, uručio je diplome medicinskim herojima – tehničarima i sestrama koji su spremni za spašavanje života, među kojima je i četvero naših

Date:

Ministar zdravstva Vili Beroš, uručio je 100 uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu i odobrenja za samostalni rad medicinskih sestara i tehničara specijalista 18 županijskih centara za hitnu medicinu, a među njima je i četvero iz Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije – Goran Šljivac, Željko Lovreković, Željko Škiljić i Marko Vlajnić. Uz njih, u Zagrebu su nazočile i Ljiljana Maljak pomoćnica za sestrinstvo u Zavodu za hitnu medicinu VPŽ, te ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Lahorka Weiss.

  • Specijalističko usavršavanje, čiji smo početak svečano obilježili u lipnju prošle godine na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, danas zaokružujemo svečanim uručivanjem prvih Uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu u hitnoj medicini i novih odobrenja za samostalan rad medicinskih sestara i tehničara specijalista u djelatnosti hitne medicine. Govorimo o prvom takvom specijalističkom usavršavanju u Hrvatskoj, po uzoru na zapadnoeuropske zemlje, koji ujedno oživotvoruje pokrenute reformske mjere u području ljudskih resursa u smjeru dugoročnog osnaživanja zdravstvene skrbi s pacijentom u središtu. Iz navedenog je jasno vidljiv kontinuitet zdravstvene politike ove Vlade koja je prepoznala značaj i snagu medicinskih sestara i tehničara te je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurala financijska sredstva u iznosu 13,2 milijuna eura za specijalističko usavršavanje 375 medicinskih sestra i tehničara u djelatnosti hitne medicine koji će pružati širi opseg zdravstvene usluge hitnim pacijentima i povećati učinkovitost postojećih timova – izjavio je ministar Beroš.

Ovim uvjerenjima o položenom specijalističkom ispitu i odobrenja za samostalan rad medicinskih sestara i tehničara specijalista, 18 županijskih zavoda za hitnu medicinu, će na temelju stečenih kompetencija moći samostalno propisivati i primjenjivati lijekove tijekom određenih životno ugrožavajućih stanja. Nove ovlasti definirane su pravilnikom kojim se uređuje specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva iz hitne medicine.

www.vpz.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Gradu Virovitici odobren projekt za financiranje edukativnih i sportskih aktivnosti za djecu

Gradu Virovitici odobreno je 50.000,00 eura za financiranje aktivnosti...

ROKOVO 2024. U Viroviticu dolaze Severina, Grše, Vesna Pisarović, Psihomodo pop i Gazde

Poznata su imena izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjoj...