Virovitičkom uraru Draženu Tomcu, uručeno najznačajnije obrtničko priznanje „Zlatne ruke“ Hrvatske obrtničke komore

Date:

U Zagrebu je svečanom Akademijom obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore. Bila je to prilika za dodjelu priznanja i promoviranje novih majstora i majstorica, no moglo se čuti i da unatoč rastu broja obrta od 10 posto u godinu dana obrtnicima nije lako te, među ostalim, traže daljnje porezno rasterećenje, lakši pristup kreditima i prilagođavanje obrazovnog sustava potrebama tržišta rada. Osim toga, vrijednim obrtničkim rukama dodijeljene su zaslužene nagrade – Zlatne ruke, a među dobitnicima je bio i virovitički urar, Dražen Tomac, kome su na ovom najznačajnijem obrtničkom priznanju, uz premijera Andreja Plenkovića, predsjednika HOK-a Dalibora Kratohvila, čestitali i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, kao i predsjednik Područne obrtničke komore HOK Virovitičko-podravske županije, Stjepan Kenjerić.

Premijer Andrej Plenković tom je prigodom kazao kako je lijepo vidjeti da je u vremenu otkada upravlja Vladom broj obrtnika porastao za čak 43 tisuće, sa 75.000 obrta u 2016. na 118.000 koliko ih je danas. U prvih šest mjeseci ove godine, kako je naveo, otvoreno je i sedam tisuća novih obrta.

Brojnim mjerama u vremenu COVID-pandemije i energetske krize Vlada je pomogla obrtnicima da ostanu na nogama, da premoste različite probleme koje su imali, rekao je Plenković napominjući kako mu je drago vidjeti da je obrtništvo kvalitetno, dobro, da se ulaže u centre kompetencije, u strukovno obrazovanje i da velik broj mladih vidi svoju budućnost u obrtništvu.

Plenković je najavio i da će se u mandatu ove Vlade donijeti novi zakon o obrtu. Taj će projekt, kako je kazao, nositi Ministarstvo gospodarstva u suradnji s HOK-om kako bi se osigurao zakonski okvir i potražila najbolja rješenja, a predstavnici Obrtničke komore bit će uključeni u različite radne skupine kada Vlada i ministarstva budu predlagala zakonske propise koji imaju odjeka na rad obrtnika.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil rekao je da danas ima 118.792 obrta, koji zapošljavaju više od 231 tisuću osoba. Broj obrta porastao je za deset posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 10.841 obrt.

  • Naš rast ne znači da nam je lako, nego da smo borbeni, kazao je te dodao kako su napredovali i idu u smjeru rasta i razvoja. Istaknuo je važnost partnerstva obrtnika i Vlade te kazao kako ne dvoji u podršku Vlade, a suradnja je nužna za nastavak rasta obrtništva – rekao je između ostalog Dalibor Kratohvil.

www.hrt.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Gradu Virovitici odobren projekt za financiranje edukativnih i sportskih aktivnosti za djecu

Gradu Virovitici odobreno je 50.000,00 eura za financiranje aktivnosti...

ROKOVO 2024. U Viroviticu dolaze Severina, Grše, Vesna Pisarović, Psihomodo pop i Gazde

Poznata su imena izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjoj...