U Mikleušu počela gradnja novog dječjeg vrtića u kojem će svoj novi dom za 18 mjeseci pronaći 32 mališana, ovo je 15 dječji vrtić koji se gradi na području VPŽ unazad nekoliko godina

Date:

U Mikleušu je počela gradnja novog dječjeg vrtića za 32 mališana, koji se financira europskim sredstvima resornog ministarstva, Virovitičko-podravske županije i općine Mikleuš. „Iako na području naše županije imamo financijski veće projekte, za nas nema većih projekata od gradnje dječjih vrtića, jer oni se grade za našu djecu i našu budućnost. Kažu, ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od dječjeg vrtića“, kazao je prigodom početka radova virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Izgradnju dječjeg vrtića sufinancira Europska unija na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Mehanizma za oporavak i otpornost (363.619,34 eura), te ostalom dijelom Virovitičko-podravska županija i Općina Mikleuš, dok će radova vrijedne 899.619,34 eura izvesti Građevni obrt ”Bilić” iz Slatine. Rok za završetak radova je prosinac 2025. godine.

Svečanost je održana uz nazočnost saborske zastupnice Vesna Bedeković, ravnateljice Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesne Šerepac, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, brojnih načelnika općina s područja Virovitičko-podravske županije (Alen Jurenac, Mirko Rončević, Berislav Androš, Tomislav Durmić, Tomislav Bračun, Predrag Filić), predstavnika javnih ustanova i izvođača radova, kao i domaćina, načelnika Općine Mikleuš, Roberta Grabara, koji je na početku pozdravio sudionike ove svečanosti.

  • Iznimna mi je čast pozdraviti vas na ovako važnom danu za općinu Mikleuš. Danas ćemo postaviti temeljni kamen za izgradnju novog dječjeg vrtića. Mi trenutno u općini imamo Područni ured Dječjeg vrtića Suncokret kapaciteta jedne dječje skupine što ne zadovoljava naše potrebe, stoga smo se odlučili za izgradnju novog dječjeg vrtića što će zadovoljiti potrebe sve djece i pomoći mladim obiteljima da kvalitetnije nastave živjeti u našoj općini – rekao je načelnik Grabar te se zahvalio svima koji su pridonijeli ovom projektu, projektantu koji je izradio projekt, djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela općine Mikleuš, općinskim vijećnicima koji su podržali ovaj projekt, VIDRA-i na savjetodavnoj pomoći, Virovitičko-podravskoj županiji, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem te saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković.

Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Mikleušu pozdravio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović

  • Zahvaljujem se na pozivu i što vas mogu pozdraviti u svoje osobno ime i ime Virovitičko-podravske županije na ovom hvale vrijednom početku projekta u općini Mikleuš. Drago mi je da i općina Mikleuš kreće u izgradnju vrtića, još jednoga u nizu odgojno-obrazovnih projekata u općini, te još jednog u nizu vrtića na području naše županije. Ovo je samo jedan od 15-ak vrtića koji su u zadnjih nekoliko godina ili izgrađeni, ili u fazi izgradnje i sigurno da ovakvi projekti imaju značaj za razvoj i prosperitet svake naše općine, svakog manjeg mjesta te vjerujem da imaju veliki značaj i poticaj roditeljima da šire svoju obitelj i ostaju u ruralnim krajevima. Kažu, ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od dječjeg vrtića – rekao je, između ostalog, župan Andrović.

S nekoliko riječi nazočnima se obratila i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

  • Želim vas pozdraviti u ime našega ministra Radovana Fuchsa, ali i svoje osobno ime. Zaista mi čini neizmjernu čast što sam danas ovdje s vama kao dio vas koja je sudjelovala u svemu onome što se na području Virovitičko-podravske županije stvaralo, ali isto tako kao dio onoga što će se u budućnosti stvarati. Ono što Vlada Republike Hrvatske putem resornog ministarstva u budućem periodu želi, to je da do 2027., 2028. godine osigura za svako dijete mjesto u dječjem vrtiću kako bi obuhvat na području Republike Hrvatske dosegao 97%. Čestitam svima na doprinosu za ovaj hvale vrijedan projekt – rekla je, među ostalim, Vesna Šerepac.

Završne riječi okupljenima na ovom događaju je uputila saborska zastupnica Vesna Bedeković.

  • Dozvolite mi podijeliti radost današnjega dana, odnosno polaganja kamena temeljca za izgradnju dječjeg vrtića u Mikleušu, kao što je već do sada rečeno negdje 15. po redu vrtića u našoj županiji, gdje smo došli do točke da sve jedinice u našoj županiji imaju dograđene, izgrađene ili adaptirane dječje vrtiće, čime se svakako u Hrvatskoj možemo ponositi. Neću po ovoj vrućini ponavljati ni koliko sredstava, ni što će se sve činiti jer sve je to već rečeno, samo ću reći da s radošću očekujemo 18 mjeseci izgradnje i za godinu i pol dana da se vidimo na ovom mjestu gdje će niknuti vrtić i dati mjesta za dvije nove odgojne skupine, i to je dokaz da Virovitičko-podravska županija i Vlada RH vode brigu o svim kategorijama stanovništva, osobito najmlađima imajući u vidu da je odgoj i obrazovanje izuzetno važno, osobito od najranije dobi – zaključila je Vesna Bedeković.

Početak radova na izgradnji dječjeg vrtića u Mikleušu blagoslovio je novobukovički župnik vlč. Ivan Štivičić. Poslije župnikova blagoslova, mikleuški vrtićarci su izveli prigodnu pjesmu.

Temeljni kamen u koji je ugrađena vremenska kapsula s imenima onih koji su je položili te podacima o samom projektu, zajednički su postavili Vesna Bedeković, Vesna Šerepac, Igor Andrović i Robert Grabar. Prije postavljanja temeljnog kamena, djeca iz Područnog odjela Mikleuš Dječjeg vrtića Suncokret su u temelje ubacili svoje napisana poruke i crteže.
www.vpz.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Share post:

Pretplatite se!

spot_imgspot_img

Aktualno

Čitajte...
Čitajte

Gradu Virovitici odobren projekt za financiranje edukativnih i sportskih aktivnosti za djecu

Gradu Virovitici odobreno je 50.000,00 eura za financiranje aktivnosti...

ROKOVO 2024. U Viroviticu dolaze Severina, Grše, Vesna Pisarović, Psihomodo pop i Gazde

Poznata su imena izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjoj...